TÁJÉKOZTATÓ az egyszerűsített adóalap-megállapítási módszert választó KATA adóalanyok helyi iparűzési adó bejelentéséről, bevallásáról PDF Nyomtatás E-mail
Facebook

A helyi adókról szóló 1990. évi helyi adókról szóló törvény (továbbiakban: Htv.) 39/B §-ának

(3) bekezdése alapján a KATA hatálya alá tartozó vállalkozó jogosult arra, hogy helyi iparűzési adóalapját egy csak rá vonatkozó egyszerűsített adóalap-megállapítási módszer szerint állapítsa meg. Ennek lényege, hogy ezen módszer választása esetén a helyi iparűzésiadó alapja az adóalany székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként 2,5-2,5 millió forint. Ezt az adóalaprészt valamennyi, az adott vállalkozás székhelye és telephelye szerinti településhez hozzá kell rendelni.

Felhívjuk tisztelt adózóink figyelmét, hogy a Htv. 2014. január l-jétől hatályos 39/B. § (9) bekezdése értelmében az adóalap egyszerűsített meghatározásának választását az adóévre az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített bejelentkezési nyomtatványon (az V. pont kitöltésével) a KATA hatálya alá tartozás kezdő napjától számított 45 napon belül, - annak elmulasztása esetén - következő év február 15-ig jelenti be az önkormányzati adóhatóság számára.

Amennyiben az adóalany a fenti adózási módot választja, a megelőző időszakrólzáró adóbevallást kell tennie!

A fentiek értelmében a bejelentési határidő jogvesztő, a határidő elmulasztását az adózó csak igazolási kérelem előterjesztésével mentheti ki.

Abban az esetben, ha a KATA adóalany a Htv. 39/B. g (3) bekezdés szerint számított egyszerűsített adóalap-meghatározásáról szóló választási szándékát a fenti határidőig nem jelezte, akkor csak a következő év február 15-éig nyilatkozhat erről a szándékáról.

A fenti szabály alól nem mentesül az a vállalkozó/vállalkozás, amely korábban áttért a KATA hatálya alá, de nem jelentkezett be határidőre (KATA hatálya alá tartozás kezdő napjától számított 45 napon belül) az önkormányzatiadóhatósághoz és esedékesség után záró bevallás benyújtásával és évközi adóbejelentkezéssel akar KATA adóalannyá válni. Ez esetben is csak a következő évtől van erre lehetőség!

A KATA alanyiság kezdő időpontját - a bejelentkezéssel egyidejűleg - a NAV által igazolt dokumentummal szíveskedjenek alátámasztani!

Amennyiben az adózó tevékenysége (vagy csak KATA adóalanyisága!) év közben megszűnik, 15 napon belül záró bevallást kell benyújtani.

Ha a Kata adózó a vállalkozását szünetelteti, tárgyévet követő év január 15-ig bevallás benyújtására köteles.

 
Ma 2020. február 22., szombat, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz!

Az E-önkormányzat portál elérhető
az alábbi címek bármelyikén:
https://eonkormanyzat.gov.hu
https://e-onkormanyzat.gov.hu
https://ohp.asp.lgov.hu

ugyintezes kicsi

logo njt

banner-270

Az ebtartás szabályai

images

 

ELOLVASOM!

Községünk jeles épületei

Látogatottság

mod_vvisit_counterMa:99
mod_vvisit_counterTegnap:186
mod_vvisit_counterEzen a héten:832
mod_vvisit_counterMúlt héten:1645
mod_vvisit_counterEbben a hónapban:3087
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:1905
mod_vvisit_counterÖsszes:461121

Dátum: 2020-02-22 17:14