Czóbel Napok PDF Nyomtatás E-mail
Facebook
Pályázatok - Magyar Falu Program

A Magyar Falu Program MFP-NHI/2019-3004165740 számú A nemzeti és helyi identitástudat erősítése című pályázat keretében a Czóbel Napok kezdő rendezvényeire került sor községünkben.


2020. január 16-án a Czóbel-kúriában megnyitottuk a Régi fotó, kézimunka, festmény kiállítást. A régi fotókat a község lakói adták kölcsön számunka, melyeket digitalizáltunk. Ezeken a régi fényképeken megelevenedik a múlt; családi, katonai és sportesemények, ünnepi alkalmak, óvodai és iskolai pillanatok, vallásos események, a község épületei.

 


A kézimunkákat a helyi lakosok hozták el a kiállítás idejére. Az otthon lapuló „kincsek” előkerültek a fiókok, polcok mélyéről, s igazán ámulatba ejtik a látogatókat. A kézimunka technikák sokaságát felvonultató kiállításon gobelin képek, keresztszemes, hímzett, fűzött, horgolt, szőtt, neccelt terítők, komakendők, kisterítők, szekrénycsíkok, kötények, párnák, falvédők sorakoznak. Szemet gyönyörködtetőek, érdemes megtekinteni valamennyit.
A kiállítás harmadik részét azok a festmények, grafikák képezik, melyeket az elmúlt években nálunk megrendezett nyári képzőművészeti alkotótáborokban résztvevő művészek ajándékoztak községünknek. Ezt az anyagot is először láthatja így egyben a nagyközönség.
A kiállítás megnyitóján Kertész Zoltán polgármester úr köszöntötte a vendégeket. Megköszönte a fotókat, kézimunkákat rendelkezésre bocsátó anarcsiaknak, hogy segítették a szép kiállítás megvalósulását. Elmondta, a pályázat egyik lényeges eleme értékeink megőrzése és megbecsülése. Kellemes nézelődést, nosztalgiázást kívánva a kiállítást megnyitotta.


Ezután Bíró Józsefné előadásában meghallgattuk Czóbel Minka Isten szava című versét.
Kertész Zoltánné a Czóbel Minka Baráti Kör titkára szólt arról a szellemi örökségről, melyet Czóbel Minka hagyott számunkra. Az értékek megőrzése, a múlt megőrzése és átörökítése a jövő számára egy-egy ilyen kiállítással elérhetővé válik, ezért is fontos ennek a programnak a megvalósulása – hangsúlyozta.
A zene is szerepet kapott a megnyitón, amikor is elhangzott a Őszikék Hagyományőrző Csoport előadásában a Czóbel Minka által írt Esik eső sűrű cseppje című nóta.
Eután a szépszámú közönség megtekintette kiállítást.
2020. január 17-én déli 12 órakor, Czóbel Minka 1947-ben bekövetkezett halálára emlékeztünk a költőnő sírjánál. A síremléken lévő harang kongására összesereglett megemlékezőkhöz Kertész Zoltánné szólt. A zúzmarával borított táj az 1947-es év hangulatát idézte, amikor is a kert csodaszép „köntösbe” öltözve búcsúzott idős, hűséges lakójától.


Ezután Diák Péter református lelkész és Monostory Marcell parochus megáldotta a költőnő síremlékét.
Az emlékezés koszorúit helyezte el Kertész Zoltán polgármester és Tarsoly Barna alpolgármester a község nevében.
Az óvoda és iskola részéről Pirigyi Anita és Varga Blanka 6. osztályos tanulók koszorúztak.
A Czóbel Minka Baráti Kör emlékező koszorúját Csépke Dóra és Kertész Zoltánné helyezték el.

 

„- Ami elpusztul ma, feltámadhat holnap-
Hogy ha szemem már a napot nem is látja,
A szép csendes alkonyt majd a hajnal váltja.
Újra felkél a nap a búzaföld felett-
Hisz örök az élet, örök a szeretet!”
Czóbel Minka: Örök élet

 

Kertész Zoltánné
képviselő

Képek:

 
Ma 2020. február 22., szombat, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz!

Az E-önkormányzat portál elérhető
az alábbi címek bármelyikén:
https://eonkormanyzat.gov.hu
https://e-onkormanyzat.gov.hu
https://ohp.asp.lgov.hu

ugyintezes kicsi

logo njt

banner-270

Az ebtartás szabályai

images

 

ELOLVASOM!

Községünk jeles épületei

Látogatottság

mod_vvisit_counterMa:83
mod_vvisit_counterTegnap:186
mod_vvisit_counterEzen a héten:816
mod_vvisit_counterMúlt héten:1645
mod_vvisit_counterEbben a hónapban:3071
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:1905
mod_vvisit_counterÖsszes:461105

Dátum: 2020-02-22 15:38