„Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” (Lukács 2,14) PDF Nyomtatás E-mail
Facebook

Ádvent! – Nincs csendülő hangzása magának a szónak, és mégis cseng. Nem a fülünkben, hanem a szívünkben. A gyerekszemek felragyognak rá, számolni kezdik: hányat alszunk még? A karácsonyfára gondolnak, meg az ajándékokra. De van köztük, aki az Ajándékra is igazán gondol, a kimondhatatlanra. Isten csodálatos ajándékára. „Mert úgy szerette a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta!” Olyan jó együtt örülni a gyermekekkel és örülni a Gyermeknek! Olyan jó olyanná lenni, mint ők, és olyanná lenni, mint Ő! Olyan jó, gyönyörködni Őbenne!

 

Ádvent – jövetel. Az Ő jövetele. Jézus jött az ő mennyei dicsőségéből, hogy megváltson engem magának, és megnyissa nekem az elveszett és elsötétedett, de visszavett és megdicsőült paradicsom ajtaját! Jézus jönni fog hatalommal és dicsőséggel. Hazaviszi az övéit és jön ítélni - uralkodni a földön.
A kegyelemteljes múlt idő és a csodálatos jövő idő között azonban itt van a jelentőségteljes jelen idő. Jézus jön ma is Lelke által minden szívbe, amely hallja Őt és megnyílik előtte. Jön oda, ahol még sohasem volt valóságos helye, trónja, hanem csak vendégfogadós szállása, jászola. Sőt jön és zörget még ott is, ahol észrevétlenül kitessékelte őt a meglangyosodott szív. Akiben ez a jövetel először vagy újra valósággá lett, az valóban boldog karácsonyt ünnepelhet, s félelem nélkül tekinthet a földi jövendőbe és Jézus jövetelén át az örök jövőbe. Nincs nagyobb boldogság a földön, és nincs a mennyben sem, mint maga Jézus, aki jött, jön és jönni fog.
De vajon milyen az a világ, amelybe eljött és eljön az Úr Jézus, Isten mindent elfedező, megbocsátó szeretete?
Egy novellát olvastam régebben, nem tudom már, ki írta, egy legendát mesél el, amely arról szól, hogy amikor a mennyei angyalkórus Betlehem mezején zengte: „Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség”, az egyik kis angyal hirtelen elhallgatott. És bár csak egyetlen hang némult el a kórusban, mégis megzavarta az egész harmóniát. A körülötte állók is elbizonytalanodtak, és a mennyei énekkar megzavarodott. Szerencsére a tapasztalt, idősebb angyaloknak volt lélekjelenléte, és biztos hangjukkal megmentették a kórust.
Az egyik főangyal magához intette a kis angyalt, és megkérdezte tőle: Miért hallgattál el? Az így válaszolt: Én akartam énekelni! Egészen addig énekeltem is, hogy: „Dicsőség a magasságban Istennek”. De amikor az következett, hogy „és a földön békesség”, akkor összeszorult a torkom. Egyszerre magam előtt láttam a római katonákat, akik itt és másutt háborúznak, leigázzák a népeket, erőszakkal uralkodnak, és eszembe jutott, hogy ezt nevezik ők pax romananak, a római békének. Eszembe jutott, hogy mennyi békétlenség van az emberek között, hatalmaskodnak egymáson, nincs béke az országban. Láttam magam előtt a jövőt, hogy ezt a kis gyermeket is, akinek a dicsőségére most éneklünk, erőszakkal fogják halálra küldeni. Láttam évszázadokat, évezredeket magam előtt, háborúkat, kizsákmányolást, elnyomást, azt, ahogyan a gazdagok erőszakkal elveszik a szegények vagyonát, ahogyan népek és fajok gyűlölik és pusztítják egymást, láttam veszekedő férjeket és feleségeket, szüleik ellen lázadó gyerekeket, békétlen családokat, láttam a munkahelyeken elégedetlenkedő, versengő, könyökölve törtető embereket. Láttam a parlamentekben egymásnak eső, veszekedő politikusokat, és mindezt látva nem tudtam énekelni, hogy „és a földön békesség”. Más fiatal angyalok is csatlakoztak hozzá, és hangosan mondták: igaza van: a földön nincs békesség!
Hallgassatok – akarom mondani: énekeljetek! –, kiáltotta a főangyal. Aztán odafordult újra a kis angyalhoz. Szóval téged az zavar, hogy nem látod a békességet a földön, nem hiszed, hogy valóra válhat a békesség az emberek között? Te csak azt az óriási szakadékot látod, ami a menny és a föld között van? Te nem érted, hogy mi történik ezen az éjszakán Betlehemben, és meg akarod érteni, hogy mi történik a világban? Tudd hát meg, hogy mennyei Urunk éppen ezen az éjszakán hidalja át azt a szakadékot, amelyik olyan nagyon zavar téged. Ezért dicsérjük Őt, ezért énekelünk, mert Ő ma éjjel hozta el a menny békéjét a földre, az embereknek!
Ó, ha így van, akkor szívesen énekelek, kiáltotta a kis angyal. De a főangyal azt mondta neki: nem, nem fogsz többé velünk énekelni. És nem is térsz vissza velünk a mennybe. Itt maradsz a földön, és mert most már érted Istenünk tervét, te leszel az, aki mindenhová elmész, és vágyat ébresztesz az emberekben a mennyei béke után. Bemégy a házakba, ahol nincs béke a családokban, és megérinted a lelkiismeretüket. Ott leszel, amikor tárgyalnak, üzleteket kötnek, és segíted őket, hogy békésen megegyezzenek. Velük leszel, amikor önzően ki akarják használni egymást, és eszükbe juttatod, hogy felelősséggel tartoznak egymásért. Sokszor el akarnak majd hallgattatni, kizavarnak, de te ne menj el. Ülj a küszöbükre, és ne hallgass el, zaklasd őket, hogy ne legyen nyugtuk, hogy vágyakozzanak a békességre.
A kis angyal azóta is itt jár a földön, és teljesíti feladatát. Ilyenkor, adventben, karácsonykor különösen aktív. Ilyenkor újra eljönnek angyaltestvérei, a mennyei kórus, és énekükkel segítik munkáját.
Szeretett testvéreim! Nincs is más hozzátennivalóm ehhez a régi legendához. Talán csak annyi: Hallgassuk örömmel az Istent dicsérő Máriát! Hallgassuk örömmel az Istent dicsérő angyalkórust! És hallgassuk a kis angyal suttogó szavát: békesség a földön. Isten ezen az éjszakán áthidalta a szakadékot a menny és a föld között. Megszületett Jézus! És Pál apostol így vall róla: Ő a mi békességünk!
Adja meg nekünk is mindnyájunknak Isten, hogy Jézusban megtaláljuk az igazi békességet, amelyre olyan nagyon vágyunk: békét Istennel és békét egymással! És akkor még jobban, teljes szívünkkel átéljük majd Máriával: „Magasztalja az én lelkem az Urat, mert nagy dolgokat cselekedett velem.”Áldott adventi készülődést és boldog, békés karácsonyt kívánok!

 

Fizetési számlaszámaink

Költségvetési főszámla:
11744034-15403746

Helyi iparűzési adó:
11744034-15403746-03540000

Gépjárműadó:
11744034-15403746-08970000

Késedelmi pótlék:
11744034-15403746-03780000

Egyéb bevétel:
11744034-15403746-08800000
(pl. mezőőri járulék)

Talajterhelési díj:
11744034-15403746-03920000

Illeték:
11744034-15403746-03470000

Bírság és végrehajtási költség:
11744034-15403746-03610000

Termőföld bérbeadásából származó jövedelem:
11744034-15403746-08660000

Az E-önkormányzat portál elérhető
az alábbi címek bármelyikén:
https://eonkormanyzat.gov.hu
https://e-onkormanyzat.gov.hu
https://ohp.asp.lgov.hu

ugyintezes kicsi

logo njt

Sertéstartók figyelmébe!

pigIsmételten felhívom a sertéstartó gazdák figyelmét, hogy vaddisznóban bejelentett afrikai sertéspestis megbetegedések miatt fokozott figyelmet kell fordítani a fertőzött területen a sertésállományok védelmére.

Bővebben...

Sertés pestises határozat
LETÖLTÉSE

Sertés pestises MÓDOSÍTOTT
határozat LETÖLTÉSE

Tűzvédelem

Első fokon eljáró tűzvédelmi hatóság:
+36 45 506 020

Katasztrófavédelem tájékoztatója.

Alpolgármesteri ügyfélfogadás

Az önkormányzat SZMSZ-ének 29.§ (2) bekezdése szerint :”Az alpolgármester ügyfélfogadást tart: minden hónap második szerdáján 14.00-16.00 óráig”

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy augusztus hónapban az alpolgármester ügyfélfogadása augusztus 19-én kerül megtartásra az alpolgármester előre nem várt elfoglaltsága miatt.

Megértésüket köszönjük!

Ebzárlat és legeltetési TILALOM!

ebzarlat

Koronavírus HÍREK

koronavirus

koronavirus1

koronavirus2

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
tájékoztatója:

Agrarkamara

Körzeti Megbízotti tájékoztató

Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy az Anarcs Körzeti Megbízotti csoport közvetlen szolgálati elérhetősége: +36/30-297-6623 normál perc díjas mobiltelefonszám.

Csoport és tagjai:

Pap, Nyírlövő, Lövőpetri - Pokol Attila r. zls.
Anarcs, Szabolesbáka - Kovács Tibor r. ftzls.
Jéke - Orosz Zoltán r. ftönn.
Fényeslitke - Szabó Róbert r. tzls.

Bővebben..

Ma 2020. október 28., szerda, Simon és Szimonetta napja van. Holnap Nárcisz napja lesz!

banner-270

Az ebtartás szabályai

images

 

ELOLVASOM!

Községünk jeles épületei

Látogatottság

mod_vvisit_counterMa:49
mod_vvisit_counterTegnap:81
mod_vvisit_counterEzen a héten:190
mod_vvisit_counterMúlt héten:692
mod_vvisit_counterEbben a hónapban:2833
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:5079
mod_vvisit_counterÖsszes:495870

Dátum: 2020-10-28 12:00