Nyáron is biztonságban! PDF Nyomtatás E-mail
Facebook

nyaralas 1 nyaralas 8 Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK.
Elektronikus Lakossági
Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR)
HÍRLEVÉL
2012. július

Nyáron is biztonságban!


nyaralas 2

Nyáron mindenki a lehető legtöbb időt tölti strandolással. A víz segít elviselni a hőséget, és remekül lehet szórakozni is. Azonban - akár folyóvíz, akár tó mellett, akár egy fürdő medencéiben strandolunk - a fürdőzés is komoly veszélyeket rejt. Sajnos a meggondolatlanság, az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása minden évben halálos balesetekkel jár.

A nyár egyik veszélyforrását a szabadvizek és a strandok jelentik. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket “FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a bányatavak, az állandóan változó vízmélység- és hőmérséklet különbség miatt. A folyóvizekben (folyók, vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak) fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kijelölt fürdőhelyek. Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. Ezeket a helyeket szakemberek választják és jelölik ki. Ügyelni kell ezeken a helyeken, hogy a fürdőhelyet kijelölő bóják között történjen a fürdőzés.

Figyelem!
Az új rendelkezések szerint, tiltott helyen fürdőzésért 5.000 Ft-tól - 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság szabható ki!

nyaralas 3

Néhány jótanács biztonságunk érdekében:

 • Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!
 • Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
 • Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
 • Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne menjen a vízbe!
 • Lehetőség szerint ismerje meg a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait, tájékozódjon a várható időjárásról és a segélykérés módjairól!
 • Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
 • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!
 • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak.
 • Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
 • Gumimatrac, vízibicikli használata során felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, és ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről. Fejes-ugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat!
 • A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt!
 • Ha fázik, remeg a vízben, azonnal menjen ki a partra és törölközzön, vagy szárítkozzon meg!
 • Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!
 • Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!
 • Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!
 • Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentő-gallér használata. Biztonságos a megfelelő méretű, nyakgallérral rendelkező mentőmellény.
 • Gyermeket még a vízparton sem hagyunk felügyelet nélkül!
 • Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és a vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentőőrséget kell állítania.
 • Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit. Arról még felügyelet mellett se ugorjanak, vagy csússzanak a vízbe!

nyaralas 4

Vizek mellé akkor megyünk, ha jó az idő. Ez azonban könnyen el is romolhat, sokszor nagyon gyorsan. Különösen a Balaton hírhedt arról, hogy hirtelen kialakulhat a vihar. Nagyon fontos figyelni a viharjelzéseket, és kijönni a vízből az első jelzésre (a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyók, vagy a már említett matracon elalvók is sokszor kerülnek veszélybe).

Legtöbbször gépkocsival közelítjük meg az enyhülés érdekében a vízpartot, illetve a zárt területen lévő fürdőhelyeket. Már a gépkocsi elhagyása előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy az ablakok fel vannak-e húzva, az utastérben nem hagytunk-e olyan dolgot (pl. digitális fényképezőgép, videokamera, táska stb.), amely felkeltheti az elkövetők érdeklődését, hiszen a gépjármű nem trezor! Bizonyosodjunk meg arról, hogy gépkocsinkat lezártuk! Részesítsük előnyben a zárt, őrzött parkolókat!

nyaralas 5    nyaralas 6

A zsebtolvajok egyik kedvelt munkaterületei a tömegközlekedési eszközök (autóbuszok, vonatok). A zsúfoltságot, a nagy tömeget kihasználva, főleg fel-, és leszálláskor lökdösődni kezdenek, melynek során kihasználják a szoros érintkezést, így könnyen elemelik a pénztárcákat és egyéb értékeket.

 • A tömegközlekedési eszközökön táskánkat mindig zárt állapotban és testünkhöz szorítva tartsuk! (Többször ellenőrizzük, míg utazunk). 
 • Pénztárcánkat, iratainkat, bankkártyánkat és telefonunkat mások által nehezen hozzáférhető és lehetőleg ne ugyanazon helyen tároljuk (PIN kód)!
 • Ezeken a helyeken fokozottan figyeljük környezetünket, és ha mégis megtörténne a baj, akkor kérjünk segítséget, illetve értesítsük a Rendőrséget!

 

Nyaralásunk idején is gondoskodjunk otthonunk és értékeink védelméről!

nyaralas 7

 

 • A nyílászárókat ne hagyjuk még bukóra sem nyitva szellőztetés címén, hisz a szúnyogháló nem véd meg a „hívatlan vendégektől”.
 • Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, otthonunk biztonsága érdekében alkalmazzunk elektronikai védelmi rendszert is (hang-, és fényjelző készülék, távriasztás).
 • Nagyobb értékű ingóságainkról lehetőség szerint készítsünk (digitális) fényképet, és részletes leírást, hogy egy esetleges betörés során a rendőrségnek érdemleges és használható információval tudjunk szolgálni. Ezeket az adatokat lehetőség szerint ne otthon a számítógépen tároljuk.
 • Ha több napos utazást tervezünk, ne hangoztassuk környezetükben, hisz ezzel is felhívhatjuk a figyelmet magunkra. A szemfüles betörők alig várják, hogy tudomást szerezzenek olyan, jól berendezett lakásról, ami több napig üresen áll. Utazás előtt csak a szűk környezetünkkel tudassuk azt, hogy nem tartózkodunk otthon.
 • Bízzunk meg valakit, hogy naponta ellenőrizze a lakást, a zárakat, nyílászárókat, hiszen fontos, hogy lássák a mozgást a lakásban.
 • Kérjünk meg valakit, hogy naponta ürítse ki postaládánkat.

 

Bízunk abban, hogy tanácsainkkal biztonságosabbá és gondtalanabbá tehetjük pihenésüket!


Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

 

Fizetési számlaszámaink

Költségvetési főszámla:
11744034-15403746

Helyi iparűzési adó:
11744034-15403746-03540000

Gépjárműadó:
11744034-15403746-08970000

Késedelmi pótlék:
11744034-15403746-03780000

Egyéb bevétel:
11744034-15403746-08800000
(pl. mezőőri járulék)

Talajterhelési díj:
11744034-15403746-03920000

Illeték:
11744034-15403746-03470000

Bírság és végrehajtási költség:
11744034-15403746-03610000

Termőföld bérbeadásából származó jövedelem:
11744034-15403746-08660000

Az E-önkormányzat portál elérhető
az alábbi címek bármelyikén:
https://eonkormanyzat.gov.hu
https://e-onkormanyzat.gov.hu
https://ohp.asp.lgov.hu

ugyintezes kicsi

logo njt

Sertéstartók figyelmébe!

pigIsmételten felhívom a sertéstartó gazdák figyelmét, hogy vaddisznóban bejelentett afrikai sertéspestis megbetegedések miatt fokozott figyelmet kell fordítani a fertőzött területen a sertésállományok védelmére.

Bővebben...

Sertés pestises határozat
LETÖLTÉSE

Sertés pestises MÓDOSÍTOTT
határozat LETÖLTÉSE

Tűzvédelem

Első fokon eljáró tűzvédelmi hatóság:
+36 45 506 020

Katasztrófavédelem tájékoztatója.

Alpolgármesteri ügyfélfogadás

Az önkormányzat SZMSZ-ének 29.§ (2) bekezdése szerint :”Az alpolgármester ügyfélfogadást tart: minden hónap második szerdáján 14.00-16.00 óráig”

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy augusztus hónapban az alpolgármester ügyfélfogadása augusztus 19-én kerül megtartásra az alpolgármester előre nem várt elfoglaltsága miatt.

Megértésüket köszönjük!

Ebzárlat és legeltetési TILALOM!

ebzarlat

Koronavírus HÍREK

koronavirus

koronavirus1

koronavirus2

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
tájékoztatója:

Agrarkamara

Körzeti Megbízotti tájékoztató

Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy az Anarcs Körzeti Megbízotti csoport közvetlen szolgálati elérhetősége: +36/30-297-6623 normál perc díjas mobiltelefonszám.

Csoport és tagjai:

Pap, Nyírlövő, Lövőpetri - Pokol Attila r. zls.
Anarcs, Szabolesbáka - Kovács Tibor r. ftzls.
Jéke - Orosz Zoltán r. ftönn.
Fényeslitke - Szabó Róbert r. tzls.

Bővebben..

Ma 2020. október 25., vasárnap, Blanka és Bianka napja van. Holnap Dömötör napja lesz!

banner-270

Az ebtartás szabályai

images

 

ELOLVASOM!

Községünk jeles épületei

Látogatottság

mod_vvisit_counterMa:62
mod_vvisit_counterTegnap:87
mod_vvisit_counterEzen a héten:793
mod_vvisit_counterMúlt héten:597
mod_vvisit_counterEbben a hónapban:2636
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:5079
mod_vvisit_counterÖsszes:495673

Dátum: 2020-10-25 22:09